השמועות על כרישים ומניפולציות: האם מישהו שולט בשער הביטקוין?
המאמר בודק את השמועות על מניפולציות בשער הביטקוין ומעלה שאלות האם יש גורמים שמחזיקים בכוח לשלוט במחירו, ומהן הסיבות האמיתיות שעומדות מאחורי התנודות בשוק הקריפטו.
בשוק הביטקוין נפוצות שמועות רבות על גורמים בעלי עוצמה רבה, לעיתים מכונים "כרישים", שעל פי הדיווחים שולטים בשערים ובתנודות המחירים בשוק. טענות אלו מעלות ספקות בנוגע למידת חופש השוק ולשאלה האם עושה השוק הוא היחיד שמניע את התנודות או שמא קיימים שחקנים גדולים נוספים – קרנות גידור, גופים כלכליים ואפילו מדינות – המבצעים מניפולציות מכוונות שמטרתן להשפיע על המחיר לפי צרכיהם.
יש המאמינים כי מניפולציות כאלו נועדו ליצור תנאים שיטיבו עם אותם "כרישים", שיכולים לגרום לעליות וירידות חדות באופן יזום, וכך להניע סוחרים פרטיים לפעול מתוך פחד או תאווה לרווח מהיר. מצב זה יוצר אפקט "מסחר עדרי" שבו הציבור נגרר אחרי תנועות המחיר במחשבה שאלו נובעות מביקוש והיצע, כשבפועל מדובר בתנועות שמטרתן לנצל את התנהגותם של משקיעים קטנים. למרות שההנחות הללו לא תמיד ניתנות להוכחה, השמועות על מניפולציות ומשחקי כוח נותרות באוויר ויוצרות ספק בשאלה האם מחירי הביטקוין מונעים מכוחות שוק טהורים או מגורמים רבי השפעה שפועלים מאחורי הקלעים.
ובפועל, כל מה שתיארנו כאן — מה שנראה כמו שליטה והכוונת שוק, אכן מתבצע לרוב על ידי אותם גורמי עוצמה, אלא שבעולם המסחר השם המקצועי לתהליך הזה הוא פשוט "עושה שוק."
עושה השוק הוא שחקן מרכזי בשוק הקריפטו שמספק נזילות, מווסת תנודתיות ומאפשר פעולת מסחר רציפה גם בזמני ביקוש או היצע קיצוני. המטרה שלו אינה רק להבטיח נזילות, אלא גם להרוויח בשתי המידות - הן במטבעות קריפטו והן בדולרים, תוך שמירה על מאזן יציב בין השניים. כדי להבין לעומק כיצד עובד עושה השוק, כיצד הוא משפיע על סוחרים פרטיים, ומהם גבולותיו בשוק רווי, בואו נבחן את הנושא בצורה מפורטת יותר.
תפקידו ומטרתו של עושה השוק
עושה השוק נוקט גישה מיוחדת למען איזון השוק ולצורך רווחיות, ובמסגרתה הוא מתמרן את המחיר כך שיהיו איזון בין קונים ומוכרים ושמלאי הכספים והביטקוינים שברשותו יגדלו עם הזמן.
הדרך להשגת המטרה הזו כרוכה ב:
- הגדלת מאגר הביטקוינים והדולרים באופן מאוזן, כך ששני המאגרים יגדלו עם הזמן.
- וויסות המחיר לפי עקרונות מנוגדים לביקוש והיצע קלאסיים - דווקא כשהביקוש עולה, הוא עשוי להוריד מחיר, וכשההיצע עולה, הוא יעלה אותו.
- ניהול נזילות - שמירה על כך שתמיד יהיו עסקאות זמינות למתעניינים, גם כאשר השוק נמצא בחוסר איזון.
המנגנון ההפוך: עלייה מושכת קונים וירידה מושכת מוכרים
הפעולות של עושה השוק בשוק הביטקוין נראות לעיתים רבות מנוגדות לאינטואיציות הבסיסיות של "ביקוש והיצע". הסיבה לכך היא שעושה השוק פועל על פי עקרון שבו השינוי במחיר הוא שמושך את הסוחרים, ולא בהכרח הסוחרים הם שמניעים את השינוי. מדובר במעין דינמיקה מחזורית, כמעט כמו השאלה מה קדם למה – הביצה או התרנגולת? בתפקידו, עושה השוק יכול להחליט "להקדים" את התנועה של הקונים והמוכרים, ולתפעל את המחיר באופן שימשוך אותם באופן יזום ומחושב.
במובן הקלאסי, אנו נוטים לחשוב שכאשר יש עלייה בביקוש, המחיר יעלה; אך עושה השוק רואה את הדברים אחרת. לדידו, עלייה במחיר יכולה להיות כלי למשיכת קונים, ולהפך: ירידה במחיר יכולה למשוך מוכרים.
אם מחיר הביטקוין עולה, קונים רבים עשויים להתחיל לפעול מתוך תחושת FOMO – חשש להחמיץ את ההזדמנות, ולכן הם ייכנסו לשוק מתוך ציפייה שהעלייה תימשך. באותו אופן, ירידה חדה עשויה להלחיץ סוחרים רבים ולהוביל אותם למכור מתוך פחד מהפסדים נוספים.
הגישה הזו מספקת לעושה השוק מנוף רב עוצמה לתמרון המחיר ו"להנעת" סוחרים בכיוון שהוא מעוניין בו. אם, לדוגמה, יש לו מלאי ביטקוינים גדול שברצונו למכור במחיר גבוה, הוא עשוי להעלות את המחיר מעט, במטרה למשוך קונים נוספים שיקנו אותו מתוך המחשבה שהשוק בדרך לעלייה מתמשכת. במקביל, כשהוא זקוק לדולרים כדי לרכוש מחדש ביטקוינים במחירים נמוכים יותר, הוא יכול להוריד את המחיר בכוונה, ובכך לעורר גל מכירות מצד הסוחרים.
אחזקת רוב הסחורה בשוק
כדי לתפעל את השוק באופן מלא, עושה השוק חייב להחזיק ברוב הביטקוינים הזמינים במחזור. מצב זה מאפשר לו שליטה נרחבת יותר על תנועות המחיר ומקטין את מספר המתחרים הפוטנציאליים שיכולים להשפיע על השוק בצורה משמעותית. כדי להבטיח שליטה נרחבת כזו, עושה השוק עשוי להחזיק ב-70% או יותר מכלל הביטקוינים הנמצאים במחזור. השליטה הזו הכרחית עבורו כדי לבצע התאמות מחיר במהירות ולהימנע מהשפעות לא צפויות מצד סוחרים אחרים.
כמובן, השאלה המתעוררת היא אם אנו כמשקיעים פרטיים יכולים להרגיש בנוח עם הכוח הזה. תיאורטית, זהו לא מצב מטריד, כי כל שחקן בשוק פועל מתוך רצון למקסם את הרווחים שלו, ואין כאן פגיעות ישירה בשוק או במשתתפים בו. עם זאת, כשלשליטה מרוכזת יש פוטנציאל לגרום לשוק להתנהל באופן פחות שקוף, ייתכן שיהיו אלו שיבחרו להרגיש חוסר נוחות מהמצב.
דוגמה מעשית
כדי להמחיש את הרעיון בצורה מעשית, נביא דוגמה עם מספרים קטנים ונקודת התחלה.
הנחות:
- ישנם 1,000 ביטקוינים במחזור (שזו כמות לדוגמה לצורך ההסבר).
- עושה השוק מחליט להחזיק ב-70% מהביטקוינים במחזור, כלומר 700 ביטקוינים.
- השוק מתחיל עם מחיר של 10,000 דולר לביטקוין.
שלב 1: שליטה בשוק הכמות של 700 ביטקוינים שבידיו נותנת לו שליטה משמעותית על השוק, כי הוא מחזיק בכמעט 70% מהאספקה הזמינה. אם הוא רוצה להעלות את המחיר, הוא יכול פשוט להפסיק למכור ביטקוינים למחירים נמוכים, ובכך ליצור תחושת מחסור בשוק, מה שיגרום לסוחרים לקנות במחיר גבוה יותר מתוך ציפייה לעלייה נוספת.
שלב 2: תמרון המחיר נניח שדובר במצב שבו השוק נמצא במגמת ירידה, ועושים השוק רוצים להעלות את המחיר כדי למשוך קונים חדשים. הוא מתחיל להעלות את המחיר ב-5% ל-10,500 דולר לביטקוין.
תוצאה:
- שחקנים בשוק עשויים לראות את עליית המחיר, ולהתפתות לקנות מתוך תחושת FOMO (פחד מלהחמיץ את הרווח).
- עושה השוק רוכש את הביטקוינים במחיר נמוך יותר (למשל, ב-9,500 דולר לביטקוין), ומוכר אותם במחיר הגבוה יותר (10,500 דולר לביטקוין).
- כך הוא מרוויח הן בדולרים (מכירת הביטקוינים במחיר גבוה יותר) והן בביטקוינים (החזקת חלק מהביטקוינים במחיר נמוך יותר).
שלב 3: סיום העסקה לאחר שהשוק מתייצב, עושה השוק יכול למכור את יתרת הביטקוינים שמחזיק במחיר גבוה יותר ממה שהוא קנה אותם, ובכך להשיג רווחים הן מהמכירה והן משימור רמת שליטה בשוק. זהו אקט של ויסות מחירים במטרה להגדיל את הנזילות וגם את הונו האישי.
תוצאה סופית: במהלך המהלך, עושה השוק שימר את מאזן הביטקוינים שברשותו, ומרגע שהשוק התייצב, הוא יכול להתחיל שוב בתהליך תמרון. אם הוא מצליח לשלוט במחיר לאורך זמן, הוא יוכל להגדיל את מאגרי הביטקוינים והדולרים שלו ולהרוויח בצורה יציבה ובלי תחרות משמעותית מצד סוחרים אחרים.
הדוגמה הזאת מדגימה את עקרון השליטה בשוק באמצעות אחזקה בכמות גדולה של ביטקוינים, תוך שימוש בתמרונים מחושבים על מנת להרוויח לאורך זמן.
האם אנחנו באמת סוחרים מול עושה שוק?
במקרים רבים, כאשר אנחנו מבצעים עסקאות בשוק הביטקוין, סביר להניח שהן בוצעו מול עושה שוק כצד נגדי לעסקה ולא מול סוחר אחר. כלומר, ברוב המקרים, אנחנו לא סוחרים אחד עם השני, אלא בעצם מבצעים את העסקה מול עושה השוק.
נזכיר כי עושה השוק הוא זה שמחזיק את הנזילות ומספק אותה, ובכך הוא למעשה הצד השני בכל עסקה. הוא אחראי לוודא שתמיד יש מי שיקנה ומי שימכור. כל פעם שסוחר נכנס לעסקה, סביר להניח שהוא עושה זאת מול עושה השוק, ולא מול סוחר אחר כמוהו, במיוחד אם מדובר בעסקה גדולה.
למה רוב הסוחרים מפסידים מול עושה השוק?
הסיבה המרכזית לכך שסוחרים רבים מפסידים מול עושה השוק היא שעושה השוק פועל באופן הפוך לעקרונות "ביקוש והיצע" הקלאסיים. ולכן רבים מהם מוצאים את עצמם בפוזיציות הפסדיות.
דוגמה 1: עלייה במחיר שגורמת לטעויות פוזיציה סוחר שמבצע ניתוח טכני רואה עלייה במחיר הביטקוין ומניח כי הביקוש בשיאו והמחיר ימשיך לעלות. לכן, הוא נכנס לעסקת "לונג" (קנייה), מתוך ציפייה להרוויח מעלייה נוספת במחיר. בפועל, עושה השוק עשוי להוריד את המחיר במטרה לאזן את השוק ולהחזיר את המחיר לרמה יציבה. כך הסוחר, במקום להרוויח מהעלייה, מוצא את עצמו במצב שבו המחיר יורד והוא סופג הפסד.
דוגמה 2: עלייה בהיצע שגורמת לפוזיציית שורט שגויה נניח שסוחר רואה עלייה בהיצע הביטקוין ומניח כי המחיר ימשיך לרדת. בתגובה, הוא נכנס לפוזיציית שורט (מכירה בחסר), מתוך מחשבה שהמחיר ירד עוד יותר. בפועל, עושה השוק עשוי להעלות את המחיר במטרה לאזן את ההיצע עם ביקוש חדש, מה שיגרום למחיר לעלות. הסוחר שציפה לירידה מוצא את עצמו בבעיה, עם הפסד מכיוון שהמחיר זז בכיוון ההפוך לציפיותיו.
טיפים לסוחרים בשוק הקריפטו
כדי להתמודד עם תנודות השוק ולשפר את סיכויי ההצלחה, הנה מספר טיפים שיכולים לעזור:
- לא לפעול מתוך FOMO: פחד מהחמצה עלול לגרום לסוחרים להיכנס לפוזיציות מיותרות. כשעושים זאת, לרוב מתרחקים מהמיקוד האסטרטגי ומובילים להפסדים.
- לפעול בחלקים קטנים: במקום להיכנס לפוזיציה מלאה בבת אחת, כדאי לבצע רכישות או מכירות במספר פעימות. כך ניתן להתמודד עם תנועות שוק בלתי צפויות בצורה טובה יותר.
- להבין את התנהלות השוק: חשוב להבין שעושה השוק לא פועל לפי כללי ביקוש והיצע רגילים, אלא מתמרן את המחיר כך שיתאים לתנאי השוק הנוכחיים תוך יצירת איזון.
- הערכה לטווח ארוך: בשוק הקריפטו, ייתכנו תנודות חדות ביום יום. כדאי לבסס אסטרטגיה המתאימה למטרות ארוכות טווח ולא להיכנס ויוצא בתכיפות גבוהה.
גבולות עושה השוק בשוק רווי
במצבים שבהם השוק רווי בקונים או מוכרים, גם לעושה השוק יש גבולות. במצבים של ביקוש או היצע קיצוניים:
- ביקוש קיצוני: כשהביקוש גבוה משמעותית ואין מספיק מוכרים שיכולים למכור ביטקוין, עושה השוק עלול להיתקל בקושי להוריד את המחיר, מה שעלול לגרום למחסור בהיצע בשוק.
- היצע קיצוני: אם יש כמות עצומה של מוכרים ומעט קונים, העלאת המחיר לא תמיד תצליח ליצור איזון, מה שעלול להוביל לירידות חדות שלא ניתנות לשליטה.
סיכום
עושה השוק ממלא תפקיד מורכב יותר ממה שנראה במבט ראשון, עם יכולות לשלוט במחיר באופן שמבטיח נזילות ורווחיות לאורך זמן. הבנת תפקידו והבנת דפוסי הפעולה שלו יכולה לסייע לסוחרים לפעול בצורה חכמה ויציבה בשוק, תוך מניעת הפסדים משמעותיים
תגובות
אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!